Zmiękczacze wody – jak działają?

Wszystkim negatywnym procesom związanym z twardą wodą można przeciwdziałać instalując zmiękczacz wody. To praktycznie bezobsługowe urządzenie. Ma ono za zadanie wymieniać znajdujące się w wodzie jony magnezu i wapnia – odpowiadające za jej twardość – na jony sodu znajdujące się na złożu żywicznym. Wielkość złoża, na które składa się specjalna żywica jonowymienna, jest kluczową kwestią dla efektywnej i wieloletniej pracy zmiękczacza. Dobiera się je według specjalnego wzoru, który uwzględnia twardość wody oraz jej średnie miesięczne zużycie w gospodarstwie domowym. Dla gospodarstwa domowego, w którym mieszka od 4 do 6 osób najczęściej zupełnie wystarczające jest złoże od 20 do 30 litrów żywicy jonowymiennej.

Woda, która przechodzi przez zmiękczacz będzie zupełnie pozbawiona „kamienia”. To szybko i realnie wpływa na jakość życia, podnosi jego komfort i w całkiem niedługiej perspektywie generuje spore oszczędności. Nie będziemy bowiem zmuszeni często wymieniać i naprawiać sprzęty AGD (np. pralki, czajniki czy piece CO), bardziej efektywna będzie też instalacja grzewcza, a ceramika łazienkowa i kuchenna oraz armatura pozostaną czyste i świeże przez długi czas, podobnie kabiny i szyby prysznicowe. Zużyjemy też zdecydowanie mniej detergentów (np. mleczek do czyszczenia czy środków odkamieniających; dodatkowo w wodzie miękkiej mydła, szampony czy proszki bardziej się pienią, dzięki czemu również ich będziemy znacznie mniej zużywać). Woda miękka nawilża skórę i nadaje połysk włosom. Sama kąpiel w takiej wodzie przynosi zupełnie inny komfort, niż w wodzie twardej. Miękka woda lepiej dopiera ubrania i sprawia, że są one przyjemne w dotyku, uwalnia także głębszy smak potraw.

Centralny zmiękczacz wody

Wpina się go do instalacji wodnej (nie ma znaczenie z jakiego materiału wykonane są rury) w okolicy wodomierzy lub w innym miejscu przed rozgałęzieniem instalacji na pomieszczenia czy urządzenia. W domach jednorodzinnych praktycznie zawsze jest możliwość zainstalowania centralnego zmiękczacza – może się to jedynie wiązać z drobnymi przeróbkami w instalacji. Zmiękczacz centralny wymaga zasilania prądem. Konieczne jest także poprowadzenie odpływu do kanalizacji. Najczęściej zmiękczacze centralne lokuje się w kotłowni, pomieszczeniu gospodarczym, garażu lub łazience.

Dla poprawnego funkcjonowanie, zmiękczacz wody co kilka dni (zależnie od twardości i zużycia wody) wywołuje proces automatycznej regeneracji złoża. W tym czasie jest ono przepłukiwane wodą i solanką (którą urządzenie samo wytwarza na bazie wsypywanej do zasobnika soli tabletkowej), nagromadzone jony magnezu i wapnia usuwane są do kanalizacji, a w ich miejsce na złożu znów pojawiają się jony sodu, które w czasie dalszej pracy urządzenia będą wymieniane na jony magnezu wapnia – tym samym złoże zatrzymuje twardość wody.

Uzupełnianie  soli tabletkowej to jedyna czynność związana z obsługą urządzenia. Ilość zmiękczonej wody, którą możemy pobrać pomiędzy regeneracjami oblicza się według wzoru: 3 x wielkość złoża z żywicą jonowymienną w litrach / twardość wody wyrażoną w stopniach skali niemieckiej (np. 3 x 20 / 18 = 3,3 m3 miękkiej wody do pobrania pomiędzy regeneracjami). Uzyskaną wartość wpisujemy podczas programowania głowicy zmiękczacza w momencie jego montażu. W przypadku niektórych modeli wystarczy podać twardość wody.

Miesięczne koszty eksploatacyjne zmiękczacze do wody wahają wynoszą około 20 zł (woda potrzebna do regeneracji złoża oraz sól tabletkowa)

Zmiękczacz HydroNa co zwrócić uwagę wybierając zmiękczacz wody?

Przede wszystkim istotny jest dobór odpowiedniej wielkości złoża. W tym celu najlepiej skonsultować się ze sprzedawcą. Na pewno pomoże on też wybrać konkretny model urządzenia. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele produktów. Warto zwrócić uwagę na jakość zastosowanych komponentów. Najważniejsza jest żywica jonowymienna – powinna ona posiadać certyfikaty bezpieczeństwa wiarygodnych instytucji, a sprzedawca na piśmie powinien potwierdzić zastosowanie tej deklarowanej. Specjaliści polecają żywice monosferyczne, najlepiej te produkowane bez użycia rozpuszczalników. Są one przeznaczone do zmiękczania wody spożywczej, gwarantują wysoką wydajność pracy zmiękczacza, długą żywotność złoża oraz niższe zużycie wody i soli na regenerację. Warto też zwrócić uwagę na sterownik, tzw. głowicę. Reguluje on pracę urządzenia i przeprowadzanie regeneracji złoża. Drogi nie zawsze oznacza dobry, ale najtańsze rozwiązania na pewno nie zagwarantują wieloletniej pracy urządzenia.

Wszystkie oferowane przez Techniką Wody zmiękczacze wody są bezpieczne dla zdrowia i posiadają wymagane certyfikaty (m.in. Polskiego Zakładu Higieny dla urzadzeń mających kontakt z wodą pitną) oraz międzynarodowe znaki jakości (m.in. Water Quality Assocination, NFS czy RoHS).

Zapraszamy do zakładki OFERTA.