Azotany to sole kwasu azotowego, który wykorzystuje się jako nawóz azotowy. Zawierają one przyswajalny przez rośliny jon azotanowy. Ponadto, związki te są również środkami utleniającymi, a także stanowią składnik materiałów wybuchowych oraz klejów czy lakierów. Bardzo często wykorzystuje się je również jako konserwanty do żywności, które zapobiegają rozwojowi bakterii w produktach, na przykład mięsnych. Czy azotany są obecne w wodzie? Jeśli tak, czy prowadzą do powstawania nowotworów? Zachęcamy do przeczytania artykułu.
Skąd się biorą azotany w wodzie?
Podczas oprysków i nawożenia pól uprawnych wszystkie nawozy, które bogate są w azotany, przedostają się nie tylko na rośliny, ale trafiają również do gruntu. Częściowo spływają też do wód powierzchniowych, by następnie dotrzeć do głębszych warstw gleby i wód głębinowych. Proces ten nazywany jest naturalnym cyklem obiegu azotu w przyrodzie.
Azotany w ciele ludzkim
Gdy azotany dotrą do organizmu ludzkiego, są zmieniane w azotyny. Uważa się, że nawet 1/4 wchłanianych azotanów zmienia swoją postać. Największym niebezpieczeństwem dla człowieka jest fakt, że azotyny ulegają dalszym przemianom. Tworzą się z nich nitrozoaminy, które mają niestety właściwości kancerogenne, czyli mogą przyczynić się do rozwoju różnych nowotworów.
Azotyny i nitrozoaminy powodują szereg szkód w organizmie. Do najpopularniejszych można zaliczyć niedokrwistość czy też niedotlenienie tkanek. Związki te mogą uszkadzać również struktury mózgu, zaburzać pracę tarczycy, wywoływać problemy z wchłanianiem niektórych witamin, takich jak na przykład A oraz z grupy B. Mogą też prowadzić do zaburzeń związanych z funkcjonowaniem jelita cienkiego, czyli wywoływać raka żołądka lub też jelita grubego.
Jak chronić się przed azotanami zawartymi w wodzie?
Aby sprawdzić, czy rzeczywiście woda, jaką spożywają domownicy, zawiera azotany, należy oddać jej próbkę do laboratorium i poddać ją badaniom fizykochemicznym. Na tej podstawie można ocenić, czy poziom azotanów jest w normie, czy stężenie tej substancji zostało przekroczone. Problem ten może dotyczyć przede wszystkim gospodarstw domowych, które czerpią wodę z własnego ujęcia w pobliżu pól uprawnych, gdzie stosuje się sporą ilość nawozów sztucznych.
Jeżeli okaże się, że rzeczywiście w danym gospodarstwie domowym poziom stężenia azotanów został przekroczony, warto zdecydować się na montaż funkcjonalnego uzdatniacza wody, który nie tylko oczyści ciecz ze wszystkich drobnoustrojów, wirusów, bakterii i związków chemicznych, ale także zmiękczy wodę. Przydatny z pewnością okaże się również filtr odwróconej osmozy do montażu w kuchni na nitce wody pitnej.
Azotany, czyli sole kwasu azotowego występują w wodach w sposób naturalny. Trafiają tam przede wszystkim wskutek procesu oprysków i nawożenia pól uprawnych. Niestety, związki te mogą powodować nowotwory, ponieważ zmieniają się w kancerogenne azotyny oraz nitrozoaminy, które doprowadzają między innymi do raka żołądka lub jelita grubego. Aby pozbyć się tych związków z wody, warto zdecydować się na montaż funkcjonalnej stacji uzdatniającej, czyli urządzenia filtrującego oraz zmiękczającego wodę lub też filtra odwróconej osmozy do montażu w kuchni na nitce wody pitnej.