Korzystanie z wody z własnego ujęcia, czyli ze studni, było spopularyzowane wiele lat temu. W obecnych czasach duża liczba gospodarstw domowych, zwłaszcza tych położonych za miastem, nadal jest podłączona do studni. Rozwiązanie to jest dosyć ekonomiczne, jednak może budzić sporo wątpliwości. Czy można pić wodę bezpośrednio ze studni? Co warto wiedzieć na ten temat? Zachęcamy do lektury.
Woda ze studni
Wielu właścicieli domów zlokalizowanych na wsiach, decyduje się na to, aby wykopać własną studnię, głównie ze względu na fakt, że użytkowanie wody studziennej jest darmowe. Sprawdza się ona świetnie do podlewania kwiatów, a także nawadniania trawników. Dzięki temu można zaoszczędzić sporo pieniędzy. Oprócz tego wodę tę można oczywiście wykorzystywać również w domu, zamiast podłączać się do sieci wodociągowej. Rozsądniej jest natomiast korzystać z wody z własnego ujęcia, ale traktować go jako źródło alternatywne.
Badanie składu wody
Co ciekawe, najlepsza woda ze studni, nadająca się do spożycia, znajduje się zwykle w obszarach górskich, natomiast najgorsza w okolicach zakładów przemysłowych, stosujących pestycydy i substancje sztuczne jako nawóz.
Aby jednak wodę ze studni można było pić i wykorzystywać ją do przygotowywania potraw, musi ona zostać odpowiednio przebadana. W takim celu należy pobrać próbkę i wysłać ją do laboratorium lub sanepidu. Po dokładnym przebadaniu, instytucja wysyła wyniki, dzięki którym wiadomo, czy ciecz nadaje się do spożycia czy też nie.
Niestety, w wodzie ze studni bardzo często obecnych jest wiele szkodliwych drobnoustrojów, wirusów, grzybów, bakterii, które mogą powodować poważne problemy ze zdrowiem, a nawet stanowić zagrożenie życia. W takich sytuacjach woda ta musi zostać dokładnie oczyszczona, wszelkie wirusy i bakterie muszą zostać zabite.
Uzdatnianie wody ze studni
Warto pamiętać, że wodę ze studni można jednak skutecznie uzdatnić tak, aby nadawała się ona do spożycia. Poniżej przedstawiamy wybrane sprzęty, jakie warto zamontować w gospodarstwie domowym, w którym korzysta się z wody studziennej.
- Filtry do wody studziennej – urządzenia te usuwają związki organiczne oraz chemiczne, w tym także wirusy bakterie oraz inne drobnoustroje.
- Uzdatniacze wody studziennej – służą do uzdatniania wody, czyli usuwają nadmiar wapnia i magnezu, zmiękczając tym samym ciecz, a także zabijają bakterie, wirusy, grzyby, związki organiczne i chemiczne.
- Sterylizatory wody – nazywane też lampami UV emitują promieniowanie ultrafioletowe, które zabija wszelkie bakterie grzyby, drobnoustroje, także te z grupy coli. Wykorzystując je, nie trzeba wlewać do wody środków chemicznych dezynfekujących ciecz. Promieniowanie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i życia ludzkiego.
Aby mieć pewność, że woda ze studni jest zdatna do spożycia, należy najpierw wysłać próbkę cieczy do laboratorium. Dzięki temu można mieć pewność, że nie będzie stanowiła zagrożenia dla zdrowia i życia ludzkiego. W wielu przypadkach ciecz ta zawiera jednak nadmiar niektórych związków, a niekiedy nawet i drobnoustroje. W takiej sytuacji najrozsądniej jest zamontować funkcjonalny filtr czyszczący, uzdatniacz lub też sterylizator wody.