Prawie każdy, dorosły człowiek powinien dziennie wypijać około dwóch litrów płynów, by odpowiednio nawodnić organizm. Wiele osób sięga zatem po kolorowe napoje słodzone, które są niezdrowe, a także zawierają sporo konserwantów. Nie da się ukryć, że najrozsądniej jest postawić na czystą wodę. Aby jednak wesprzeć środowisko oraz zaoszczędzić nieco pieniędzy i nie kupować wyłącznie wody butelkowanej, warto zdecydować się na zakup kuchennych filtrów do wody. W jaki sposób urządzenia te działają? Co je wyróżnia?
Filtry kuchenne do wody
Woda butelkowana cieszy się w naszym kraju dużą popularnością. Dzieje się tak głównie z tego względu, że spora część mieszkańców Polski nie chce pić wody prosto z kranu. Montaż funkcjonalnego filtra uzdatniającego pozwala rozwiązać ten problem. Oczyszczona woda z sieci jest smaczniejsza, nasycona minerałami i przede wszystkim zdrowsza dla organizmu.
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele filtrów typowo kuchennych, uzdatniających wodę, wystarczy jedynie zdecydować się na montaż odpowiedniego modelu.
Jak działają filtry kuchenne do wody?
Poniżej przedstawiamy działanie dwóch wybranych i popularnych filtrów do uzdatniania wody w kuchni.
- Filtry węglowe Water Technic – pochłaniają chlor i jego pochodne, a także żelazo, pestycydy, usuwają zanieczyszczenia chemiczne. Co ciekawe, aktywny węgiel uszlachetnia również wodę, poprawia jej utlenialność, klaruje ją i niweluje nieprzyjemne zapachy. Może być montowany samodzielnie lub też stanowić uzupełnienie instalacji.
- Filtr R08 z jonizatorem wody Water Technic – działanie tego filtra jest niezwykle korzystne dla organizmu. Zawarty jonizator produkuje wodę krystalicznie czystą, o wysokim pH i niskim potencjale ORP, jest to tak zwana woda alkaliczna. Ma ona właściwości redukujące ilość wolnych rodników, które odpowiadają, między innymi za starzenie się organizmu. Filtr ten jest polecany wszystkim tym osobom, którym zależy na odpowiednim nawodnieniu organizmu. Jest on wyposażony we wkłady dodatkowe, mineralizator, membranę osmotyczną o wymiarach 100 gpd oraz chromowaną wylewkę z zaworem ceramicznym.
Filtry kuchenne podzlewozmywakowe – zasady działania
Popularną grupą filtrów kuchennych są te, które montuje się bezpośrednio pod zlewozmywakiem. Kupując produkty sprawdzonej marki, możesz mieć pewność, że będą one bezpieczne, trwałe i niezawodne. Dzięki montażowi polecanych filtrów podzlewozmywakowych marki Hydro RO i Hydro Slim możesz pić smaczną i czystą wodę. Jak działają poszczególne modele? Przedstawiamy poniżej wybrane produkty.
- Filtr podzlewozmywakowy Hydro Slim – kompaktowy i skuteczny filtr, który nie wymaga magazynowania wody w osobnym zbiorniku. Woda filtrowana jest na bieżąco, nie odrzuca jej również do kanalizacji. Produkt ten zawiera wkład mineralizujący, dzięki temu nasyca wodę zdrowymi minerałami. Przefiltrowana woda wspomaga metabolizm i dodaje energii.
- Filtr kuchenny do wody kranowej RO6 Hydro – usuwa on zanieczyszczenia mechaniczne, organiczne i chemiczne, np.: rdzę, piasek, zawiesinę, ale też chlor i pestycydy. Jest wyposażony także w membranę osmotyczną 75 gpd, dlatego oczyszcza wodę z metali ciężkich, bakterii i wirusów. Zawiera dodatkowy, liniowy wkład węglowy oraz mineralizujący.
- Filtr do wody pitnej pod zlew RO7 Hydro – produkt uzdatniający wodę, wyposażony w osmotyczną membranę 75 gpd, która zapewnia mu świetną filtrację. Dodatkowo zawiera on wkład mineralizujący oraz filtr z glinką bioceramiczną, która ma prozdrowotne działanie. Przefiltrowana woda ma właściwości uspokajające, polepsza krążenie oraz reguluje procesy biochemiczne.
Działanie filtrów kuchennych polega na oczyszczaniu wody z sieci wodociągowej z zanieczyszczeń, związków chemicznych, organicznych i metali ciężkich. Filtry te zawierają różnorodne wkłady, np. węglowe oraz mineralizujące, które nasycają wodę minerałami oraz polepszają jej jakość. Warto zdecydować się na montaż filtrów kuchennych, dzięki temu można pić pyszną i zdrową wodę prosto z kranu.