Właściciele domostw, w których korzysta się z własnego ujęcia wody, czyli ze studni, powinni przeprowadzić dogłębne badanie jakości wody znajdującej się w zbiorniku. Tylko wtedy można mieć pewność, że ciecz nadaje się do spożycia. Co ciekawe, aż w ponad 90% przypadków woda ze studni nie spełnia do końca wymagań stawianych wodzie, która przeznaczona jest do spożycia. Ciecz musi zostać wtedy poddana dezynfekcji, czyli na przykład procesowi chlorowania. Na czym polega dokładnie chlorowanie wody? Kiedy się go stosuje? Zachęcamy do lektury.
Woda ze studni
W wielu przypadkach woda ze studni musi zostać poddana dezynfekcji. Przede wszystkim dlatego, że znajdują się w niej wirusy, bakterie, ale nawet pasożyty lub też inne organizmy chorobotwórcze, mogące negatywnie wpływać nie tylko na zdrowie, ale nawet na życie ludzkie. Jednym z głównych zagrożeń wody studziennej jest oczywiście skażenie jej przez ścieki pochodzenia bytowo-gospodarczego, które przedostają się do zbiornika. Taką wodę poddaje się zazwyczaj dezynfekcji, czyli procesowi zabijania bakterii oraz drobnoustrojów. Można wyróżnić kilka metod oczyszczania wody, między innymi: ozonowanie, sterylna filtracja, dezynfekcja promieniowaniem ultrafioletowym UV lub też klasyczne chlorowanie.
Chlorowanie wody
Chlorowanie wody jest jednym z najtańszych i najbardziej popularnych sposobów dezynfekcji. Do wody dodaje się chloru gazowego lub też podchlorynu sodu. Cały proces trwa około 20 minut, a jego skuteczność jest zazwyczaj uzależniona od wartości pH cieczy. Dzięki chlorowaniu można pozbyć się bakterii, wirusów, drobnoustrojów, a także wielu innych związków, mających negatywny wpływ na wodę i w ten sposób ją uzdatnić.
Proces chlorowania
Najpopularniejszym środkiem, który stosuje się do chlorowania, jest jednak podchloryn sodu. Do przygotowania odpowiedniego stężenia roztworu służą chloratory. Są to urządzenia, które składają się z przeponowej pompy ssąco-tłoczącej z silnikiem, zbiornika na roztwór podchlorynu sodu, przewodu zasysającego roztwór dezynfekujący, a także przewodu odprowadzającego. Chlorowanie powinno odbywać się wyłącznie w pomieszczeniach, które są wyposażone w odpowiedni system wentylacji. Skuteczność działania tej metody jest uzależniona od tego, jak blisko zbiornika czy też studni, do której ma być wtłaczany roztwór, można umieścić chlorator.
Podstawową zaletą dezynfekcji wody przy wykorzystaniu metody chlorowania jest wysoka skuteczność, niskie koszty przeprowadzenia tego procesu oraz dość długi czas działania.
Chlorowanie wody jest najpopularniejszym i najprostszym sposobem dezynfekcji wody zarówno studziennej, jak i kranowej, wykorzystywanym powszechnie przez wiele firm. Nic dziwnego, metoda ta jest wysoce skuteczna i nie kosztuje wiele. Chlorowanie polega na wprowadzeniu do zbiornika preparatu, służącego do zabicia drobnoustrojów, bakterii, wirusów i innych, żywych organizmów, których obecność w wodzie mogłaby zaszkodzić zdrowiu i życiu ludzkiemu. Najczęściej chlorowanie odbywa się przy wykorzystaniu popularnego podchlorynu sodu, choć można również użyć tak zwanego chloru gazowego. Cały proces trwa kilkadziesiąt minut.